BETALA MED KLARNA, PAYPAL ELLER I FÖRSKOTT

FRAKT MED POSTNORD ELLER DHL FRÅN 50 KR

SNABBA LEVERANSER
1-2 VARDAGAR

PERSONLIG RÅDGIVNING
0515-12122

Hem » SKÖTSELRÅD

Skötsel av plagg tillverkade i ull

Plagg tillverkade i ull behöver sällan tvättas. Ullfibern har lanolin (ullfett) på sin yta vilket ger den naturligt smuts- och vattenavvisande. Ofta räcker det att bara vädra och borsta av ett ullplagg. Om din torktumlare har programmet yllefinish så kan det användas för att fräscha upp plagget och tar bort lösa fibrer.

Om du måste tvätta plagget bör du använda milt flytande tvättmedel som inte tvättar bort ullfettet. Dosera lågt och använd tex Y3 eller Grumme tvättsåpa (ej vanlig såpa). Ullplagg tvättas för hand men moderna tvättmaskiners ullprogram fungerar också bra. Blanda inte ljusa och mörka plagg då lösa fibrer kan ”smitta av”. Och tvätta bara några få plagg åt gången. Ullplagg skall aldrig torktumlas.

Även om ullplagg av bra kvalitet inte kliar så rekommendera vi att du bär en T-shirt eller liknande under din tröja. På så sätt håller du tröjan fräsch och tvättar T-shirten istället för tröjan. Om ett ullplagg trots allt kliar så kan man blanda i lite ättika eller sköljmedel i vatten och skölja plagget.

Kostym, kavaj och ytterplagg

Kostymbyxor i blandmaterial går oftast att tvätta i ullprogram. Kavajer skall i regel alltid kemtvättas. Det beror på att vadderingar och sammanfogning med textillim kan skadas av vattentvätt. Ytterplagg kräver ibland kemtvätt. Fråga oss om du är tveksam.

Tvätt av mörka jeans och chinos

Mörka jeans kan alltid torrfälla. Tvätta dem ett par gånger innan du sätter dig i en ljus skinnsoffa!

Mörka jeans eller chinos kan efter tvätt få ljusa ”slitage-veck”. Du undviker detta genom att:

  • tvätta dem vända ut-och-in
  • tvätta endast några få byxor åt gången
  • tvätta i fintvätt max 40 grader
  • använd milt flytande tvättmedel (billiga tvättmedel kan bleka den bästa byxan)
  • ta ut byxorna, skaka ur dem och häng dem på tork direkt när tvätten är klar

Svarta jeans, chinos eller andra byxor sydda i bomull kan lätt tappar färg även om du gör allt rätt. Herdins färg "Back to black" brukar fungera bra.

Plagg med elastan eller spandex

Brukar dina jeans tappa passformen och bli lösa? Då har du troligen tvättat dem för varmt, använt sköljmedel och kanske torktumlat dem varmt. Tvätta dem i max 40 grader och sky sköljmedel som pesten! Samma sak gäller egentligen också för strumpor och underkläder.

Tips

Bernhards bästa klädvårdstips är en handhållen Steam & Go från Philips. Det går lätt att få ett plagg slätt utan slitage och du kan också fräscha upp ett plagg du använt litegrann utan att behöva tvätta det. Observera att det är destillerat vatten som gäller i en ”ångare”.

    Produkter
    12 36 72