Test av värmereflekterande underställ från Columbia Sportswear

Ingvar Eliasson i Columbia Omni-Heat underställIngvar Eliasson i Columbia Omni-Heat underställ

Har under säsongen från tidig vår och fram till de senaste dyken, i slutet av september, haft möjlighet att testa en ny typ av underställ. Hittade det av en slump på Bernhards Koffert i Falköping. Där såldes det som allmänt tech-underställ för vintersport. Utrustade mig med det som fanns att tillgå, vilket blev en liten kompromiss, det blev 2/3 längd på byxorna. Såg dock inte det som något större problem, då jag har höga strumpor i torrdräkten. Glappet blev också i stort sett obefintligt.

Det som särskilt kännetecknar det här understället (eller base layer som det ofta kallas) är att det har ett värmereflekterande skikt, kallat OMNI-HEAT Thermal Reflective, kombinerat med OMNI-WICK Advanced Evaporation, som ser till att fukt transporteras ut till utsidan. Det ser verkligen high-tech ut, med en silvrigt metallisk insida.

Att göra en fullt ut vetenskaplig jämförelse mellan olika underställ är tämligen svårt. Jag begränsar mig därför till att här rapportera mina personliga intryck, efter ett antal helger med 3-4 dyk och en hel veckas dykning i Norge, med ca 15 dyk i sträck. Jag gör det under ett antal rubriker:

Komfort

Det metalliska intrycket till trots, så är ställer väldigt mjukt och följsamt, materialet är väldigt elastiskt och sluter mjukt åt utan att strama, vilket är viktigt för att den fuktavvisande principen ska fungera. Inget kli, inget kläm, inget skav eller nyp.

Isolerande förmåga

Svårt att avgöra om det är varmare än andra material, men det är uppenbart att det reflekterande skiktet är effektivt. Det tar inte många sekunder från det att man dragit på sig plagget innan man känner en påtaglig värme i huden. Nästan som värmen av ett dunplagg. Jag har tidigare dykt med vanliga syntetiska underställ och med underställ av merinoull. Vill nog i alla fall påstå att detta är i samma liga som merinoullen, och klart bättre än vanliga underställ.

Fuktavvisande förmåga

Ingen nedkylningskänsla från kroppsnära fukt. Torkar dessutom snabbt mär man tar av sig torrdräkt och termoställ.

Hygien och tvättbarhet

Har hunnit tvätta stället ett 10-tal gånger i vanlig maskintvätt på 40 grader. Det har inte påverkat egenskaper eller känsla på något märkbart sätt, och det ser ut som nytt. En intressant sak är att efter en hel veckas dykning utan tvätt, där stället användes under 2-3 dyk om dagen, så var det förvånansvärt luktfritt efter en vecka. Ett extra plus för detta!

Övrigt

Ett plus är också att man inte får känslan av att bli överhettad om det är varmt i dräkten inför dyket, eller om man går omkring i bara stället i solen. Kanske för att det andas och avleder fukt så bra.

Sammantaget är jag väldigt nöjd med detta ställ. Med ett pris på ca 545 kr för en långärmad tröja och 595 kr för långa byxor tillhör det inte de billigaste underställen, men fördelarna är många och jag vill definitivt kalla det prisvärt!

Det blir ett par hellånga byxor nu till vintern. Nämnas ska också att jag även köpte en snygg, stickad mössa med fleecekant på insidan och OMNI-HEAT isolering. Den är en lika positiv upplevelse och värmer gott, även om kalufsen är våt (ok, jag är har snagg, så jag får reservera mig när det gäller hur det funkar om man har mera ymnigt hårsvall).

Sammanfattningsvis tycker jag att Columbia har fått fram ett koncept för base layer som dykare har all anledning att bekanta sig med! Sedan tror jag att det även funkar utmärkt i skidspåret, vid jakt och fågelskådning, och annat som kräver att man håller sig varm och torr, men även klarar av att man svettas.

Företaget

Man kan idag inte recensera en produkt utan att lyfta huven och kika på företagets ansvarstagande gentemot sina medarbetare och mot miljön. På företagets webbplats finns tydligt deklarerat hur man jobbar med miljö och arbetsmiljö, och vilka projekt man sponsrar eller på annat sätt medverkar i. Det finns även deklaration  avseende kemikalier som används. Det känns bra med en så tydlig och öppen deklaration av hur man förhåller sig till och arbetar med dessa frågor.

2014-11-23

Ingvar Eliasson